Middagsfrid - 30% på 3 st matkassar.Spara 30% på de 3 första matkassarna från Middagsfrid!

Gå till erbjudande

GI matkasse (2024)

Här har vi samlat alla matkassar som gör att du enkelt kan följa GI metoden. Med en GI matkasse får du råvaror och recept som är anpassade för att följa GI-modellen med kost och råvaror som har ett lågt glykemiskt index.

Veckansmiddag - GI
Tillagning: 30 - 40 min
Jämföra

Veckansmiddag - GI

2 - 6Middagar till 2 - 6 personer
55 middagar per vecka
fr. 623 krPris från 623 kr

Detta är matkassen för dig som vill äta god mat med långsamma kolhydrater. Råvarorna i denna kasse är noggrant utvalda för att ha ett så lågt GI-värde som möjligt, perfekt om du vill äta enligt GI-metoden.

gi

snabblagat

laktosfri

glutenfri

nyttig

GI-boxen
Tillagning: 5 - 10 min
Jämföra

GI-boxen

1Middagar till 1 personer
10 - 4010 - 40 middagar per vecka
fr. 695 krPris från 695 kr

GI-boxen erbjuder inte en traditionell matkasse utan här får du 10 olika färdigrätter varje vecka. GI-boxen erbjuder nyttiga måltider, träningsprogram och receptförslag för en effektiv viktminskning. Beställ 10 utsökta och färdiglagade maträtter.

snabblagat

gi

flexitarian

viktminskning

Mat & Ro - Wellnesskassen
Tillagning: 30 - 40 min
Jämföra

Mat & Ro - Wellnesskassen

2 - 6Middagar till 2 - 6 personer
55 middagar per vecka
fr. 789 krPris från 789 kr

I den här matkassen får du grövre och långsammare kolhydrater som gör att du håller sötsuget nere och mättnadskänslan blir längre. Wellnesskassen innehåller produkter med lägre fetthalt och går att få både som glutenfri och laktosfri.

glutenfri

laktosfri

gi

nyttig

viktminskning

GI matkasse - För dig som vill äta enligt GI metoden.

Att äta en GI kost innebär att du väljer bort råvaror med högt glykemiskt index, det kan till exempel vara kolhydrater där blodsockret blir ojämnt och dippar snabbt efter att ha stigit. Med GI metoden strävar man efter hålla ett jämt blodsocker och därför väljer man oftast att planera alla måltider och råvaror så att ens blodsockernivå ska förbli jämnt.

GI kan hjälpa till vid viktminskning

Det finns många olika dieter. Olika metoder passar olika människor. Så det går tyvärr inte att säga vilken diet som är dig bäst, men för att gå ner i vikt så behöver du förbruka mer energi än du får i dig från maten under en längre period. Ett sätt som kan underlätta detta är att följa en diet. Teorin med att äta enligt GI-metoden bygger på är att ju snabbare kolhydraterna omvandlas till glukos (socker) i kroppen desto mer bidrar det till att öka vårt blodsocker vilket kan leda till viktökning.

Att gå med konstant högt blodsocker kan dessutom leda till metabolt syndrom och diabetes. Detta har resulterat i den så kallade GI-dieten som går ut på att man bör äta livsmedel med lågt Glykemiskt Index, vilket är mat som tar lång tid att omvandlas till socker. Några exempel på denna typ av råvaror är: bönor och linser.

Vad innehåller en GI matkasse?

I en GI matkasse kan du hitta bröd som är tillagat med hjälp av hela korn och frön och inte finmalt vitt mjöl. Andra populära råvaror är Quinoa, fullkornsbulgur, fullkornsris/råris och även fullkornspasta är en populära råvara i många GI matkassar. Dessa råvaror innehåller mycket mindre snabba kolhydrater.

Med GI metoden så fokuserar man ofta på de olika fetter som finns. Ofta fokuserar man på att äta nyttiga fetter som till exempel finns i olivolja, fisk och skaldjur. Detta betyder att du bör undvika onyttiga fetter som till exempel finns i smör, grädde och mjölk med hög fetthalt.

Fördelar och nackdelar med GI matkasse?

GI-metoden innebär som sagt ett högt intag av fullkornsrika livsmedel och dessutom begränsar man intaget av söta livsmedel vilket är bra ur ett hälsoperspektiv och det kan också underlättar vid viktminskning. Följer man dessutom de vanliga kostråden med att till exempel att äta mycket grönsaker, begränsa intaget av rött kött, äta mindre mättat fett och istället försöker få i sig mer enkel- och fleromättat fett är det en bra och balanserad kost.

Det är inte helt lätt att beräkna GI-värdet för alla livsmedel och själva blodsockervärdet beror på hur mycket man äter av livsmedlet. Fiber- och näringsrika frukter och grönsaker kan ha höga GI-värden och omvänt kan raffinerade spannmål som till exempel vit pasta och pajdeg ha låga GI-värden. Kokt potatis som har ett högt mättnadsindex och på många sätt är ett bra livsmedel väljs bort på grund av sitt höga GI-värde.

Sammanfattningsvis, livsmedel som har ett lågt GI är oftast livsmedel som har en bra effekt på din hälsa, men man bör även ta i beräknandet att hela måltiden påverkar GI-värdet så värdet för ett enskilt livsmedel kan i vissa fall vara vilseledande. Så återigen ät en varierad och balanserad kost som du mår bra av och som du klarar av att hålla.